Microsoft bugün Windows, macOS, iOS ve Android için yeni bir Cybersecurity Windows Defender uygulaması yayınladı. Yazılım devi, uzun yıllardır antivirüs koruması için Defender takma adını kullanmış olsa da, yeni platformlarda çalışan Microsoft Defender uygulaması, mevcut anti-virüs yazılımına Basitleştirilmiş uç diziler yerleştirildiğinden bireylerin kullanımına sunulmuştur.
Microsoft Defender, Android, iOS, iPadOs, Macos ve Windows İçin Yayınlandı
Microsoft Defender artık Microsoft 365 Bireysel ve Aile abonelerinin kullanımına sunulmuştur. Platforma özgü çeşitli özelliklerle uygulama, iOS ve iPadOS’ta anti virüs koruması içermez ve diğer cihazlar için uyarılarla birlikte web ve pano kimlik avı korumaları sağlar. Uygulama, anti-virüs koruması içerir ve Android işletim sistemindeki kötü amaçlı uygulamaları tarar. Uygulama, web kimlik avına karşı koruma sağlamak için bağlantıları da tarayabilir.
Öte yandan, Windows’taki Microsoft Defender, herkesin aşina olduğu yerleşik Windows güvenlik uygulamasını değiştirmeye çalışmaktan daha basit olan pano işlevine sahiptir. Norton, McAfee, Kaspersky veya diğer satıcılardan mevcut anti virüs korumanızı görüntüleyebilir ve cihazlar arasında güvenlik korumalarını yönetebilirsiniz.
Uygulama ayrıca birden fazla cihazda uyarılar ve güvenlik ipuçları görüntüler, ancak bu özellik yalnızca Windows ve macOS’ta kullanılabilir. Yeni uygulama çoğu kullanıcı için “işe yaramaz” görünebilir, ancak aile üyelerini ve birden fazla cihazı tek bir basit kontrol panelinde tek bir yerde korumak isteyenler için kullanışlı görünüyor. Microsoft Güvenlik Başkan Yardımcısı Vasu Jakkal, yeni güvenlik uygulamasının her geçen gün yeni özellikler ekleyeceğini duyurdu.
Windows Defender Tam Taraması Ne Kadar Sürer?
Tam Tarama: Windows Defender bu tarama sırasında uzun süre tarama yapar. Bilgisayarda çalışan dosyalar ve programlar taranır. Özel Tarama: Risk altındaki dosya ve klasörleri tarar. Microsoft Defender yeterli mi? Elbette, Windows için hazır ve hiçbir zaman bir Windows makinesi olmadı. Yerel ağda bir Windows makinesine kurulu olsa bile, tüm ağ cihazlarını o makinedeki gibi göstermeye devam eder.
Windows Defender Nasıl Etkinleştirilir?
Windows Defender etkinleştirmesi;
- Microsoft Defender güvenlik duvarını etkinleştirin veya devre dışı bırakın
- Ayarlar Başlayın ve ayarları başlatın.
- Bir ağ profili seçin: Etki alanı ağı, özel ağ veya genel ağ.
- Microsoft Defender güvenlik duvarı alt sınırı Çalıştırma taraması etkinleştirildi.
Windows Defender Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Windows Defender şu şekilde devre dışı bırakılır;
- Defender’ı kaldırmak için önce Başlangıç’tan Ayarlar’da oturum açın.
- Açılan pencerede “Güncelleme ve güvenlik” bölümünde “Antivirüs koruması ve Tedit” bölümüne tıklayın.
- Bu alanın ayarlarından Protector’ı devre dışı bırakabilirsiniz.
Windows Defender, daha önce “Microsoft Security Essentials” olarak bilinen ve Windows 10 ile Windows Defender olarak yeniden adlandırılan bir virüsten koruma yazılımıdır. Yazılım, Microsoft tarafından ücretsiz olarak sağlanır; Bilgisayarı casus yazılımlardan, virüslerden ve diğer kötü amaçlı yazılımlardan korur. Windows 10 bilgisayarlara varsayılan olarak yüklenen yazılımlar, başka bir virüsten koruma yazılımının yüklenmesi gerektiğinde devre dışı bırakılabilir.
Bir bilgisayarda aynı anda birden fazla virüsten koruma yazılımına sahip olmak, bilgisayarın performansı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceğinden, bunlardan yalnızca birinin çalışmasına izin verilmelidir.
İşletim Sistemine Entegrasyon
Windows Defender’ı sisteminize entegre etmenin birkaç önemli avantajı vardır. Öncelikle bu entegrasyon sayesinde herhangi bir şey indirmenize gerek yok; Sadece etkinleştirmeniz gerekiyor. Diğer bir avantaj, Windows Defender’ın güncellemeleri Windows Update aracılığıyla almasıdır. Muhtemelen zaten Windows Update kullanıyorsunuz, bu nedenle Defender’ın güncel olup olmadığı konusunda endişelenmenize gerek yoktur
Windows Defender, kayıt defteri değişikliklerini algılayabilir, Kullanıcı Hesabı Denetimi isteklerini sessizce işleyebilir ve bir kurtarma ortamı aracılığıyla kötü amaçlı yazılımları kaldırabilir.
- Gelişmiş İşlevlere Sahip Eksiksiz Bir Araç: İnsanların, Windows Defender’ın en temel işlevlerini sağlayan az gelişmiş bir ilkel araç görmeleri nadir değildir. Yazılım, Windows XP ile çıktığında gerçekten yeterli değildi, ancak zamanla çok şey değişti ve Windows Defender tam teşekküllü bir güvenlik aracı haline geldi.
- Gerçek Zamanlı Hasar Koruması: Windows Defender arka planda çalışır, sisteminizi yürütülebilir dosyalar ve dosya erişimi için aktif olarak tarar ve tehditlerle karşı karşıya kaldığında kapatır ve karantinaya alır. İsterseniz, bazı dosya ve klasörleri taramanın dışında tutabilirsiniz.
- Bulut Tabanlı Koruma: Etkinleştirmenizi önerdiğimiz bu özellik ile Windows Defender, Microsoft’a kötü amaçlı imzalar gönderebilir ve diğer tüm Windows Defender kullanıcılarının bunlardan yararlanabilmesini sağlayabilir. Anti-virüs yazılımları her zaman virüslerin peşinden gittiğinden, bu özellik, zararlılara ilk ortaya çıktıklarında hızlı tepki vermek için gereklidir.