Hosting Nedir?

hosting


Hosting, web sitelerinin internet ortamında ziyaretçilere ulaşmasını sağlayan web barındırma hizmetidir. Konuyu biraz daha açıklayıcı hale getirmek için; web sitenizde yayınlayacağınız tüm içerikler, görseller ya da videolara ait dosyaların yüksek internet erişimine sahip sunucularda barındırılması ve bu sunucular üzerinden tüm dünyaya yayın yapmasını sağlar.

Web hosting ile her türden web sitesini, ister bir blog, e-ticaret sitesi, bir işletme sitesi…vb aklınıza gelebilecek her türlü içeriğe ve amaca uygun siteleri barındırabilirsiniz. Hosting kaynaklarınızın kapsamı dahilinde site boyutu, ziyaretçi sayısı, e-posta adedi gibi özellikler farklılık gösterebilir. Bu özellikler aynı zamanda hosting fiyatları konusunda da değişikliğe neden olabilir.

Hosting paketleri de kendi içinde amaca yönelik olarak farklılıklar göstermektedir. Sadece WordPress ile site kurmak istiyorsanız WP hosting paketleri ile başlayabilirsiniz. Eğer hosting satmak istiyorsanız Bayi hosting paketleri sizin için en ideal seçim olacaktır. Her an farklı siteler kurabilir, çok yüksek ziyaretçilere ulaşabilirim diyorsanız Sınırsız Hosting paketlerine mutlaka göz atmanız gerekir.

Şimdi hosting nedir? kısaca açıkladık ancak özellikle web dünyasına yeni başlayan kullanıcılar için hala kafalarda soru işaretleri mevcuttur. Bir de tabi hosting seçimi konusunda bir belirsizlik de devam ediyor olabilir. Bu içeriğimizde hosting dünyasına ait tüm bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Buyrun başlayalım…

Web Sitesi Açmak İçin Hosting Almak Şart mı?

Bu sorunun cevabını hemen verelim, kesinlikle hosting paketi almalısınız. Hosting paketleri, sitelerinizin tüm internet dünyasında 7/24 ulaşabilir olmasını sağlayan web servisleridir. İçeriğiniz, sattığınız ürün, markanız, hobileriniz, uzmanlık alanlarınız ne olursa olsun milyarlarca internet kullanıcısının yer aldığı bu ekosistemde var olmanın ilk yollarından biri sitenizin ihtiyaçlarına tam olarak cevap verecek bir hosting paketi sahibi olmaktır.

Web Sitemin Hangi Hosting Paketine İhtiyacı Olduğuna Nasıl Karar Verebilirim?

Hosting satın almadan önce web sitenizin yazılımı, veritabanı ihtiyaçları, tahmini alacağı trafiği analiz etmelisiniz. Yazılımı .PHP mi olacak yoksa .NET mi? bu seçim sizin aynı zamanda hosting paketinizin işletim sistemini belirlemenizde yardımcı olacak. Eğer .PHP ile sitenizi hazırlayacaksanız Linux, .NET ile hazırlayacaksanız işletim sistemi seçimini Windows yapmalısınız.

Siteniz ne kadar trafik alacak? bu sorunun cevabını vermek elbetteki zor. Ancak markanızın büyüklüğü, yapacağınız reklam çalışmaları, eğer bir blog sitesi ise gireceğiniz içerik sayısı, hitap ettiğiniz kitlenin büyüklüğü..gibi verileri analiz edebilirsiniz. Burada çıkan sonuç şu olacaktır; ayda binlerce kişi mi? onbinlerce kişi mi? yoksa milyonlarca kişi mi gelecek? Hosting paketinizin trafik kaynaklarını bu verilere göre seçebilirsiniz.

Bir de kaç mail hesabı oluşturacaksınız? organizasyonunuzda kaç kişi var? ne kadar mail trafiğiniz olacak? bu sorularında cevabını vermelisiniz ki seçeceğiniz hosting paketinin e-posta kaynaklarını da belirleyebilesiniz. Web profesyonelleri için bu konular çok zor değil ancak siz de internet sitesi konusunda yeni adımlar atıyorsanız, Alastyr Destek Ekibi ile 7/24 iletişime geçerek, hosting seçimi konusunda yardım alabilirsiniz.

Hosting Yönetiminde Nasıl Destek Alabilirim?

Web hosting yönetimi kolay olduğu kadar zaman zaman, özellikle de yeni kullanıcıları zorlayabilir. Bu durumda hosting servis sağlayıcısının teknik destek ekibinin kalitesi ve verdiği hizmetin çözüm odaklı olması oldukça önemlidir. Host oluşturma, mail açma, veritabanı yönetimi, FTP yönetimi, subdomain yönetimi ve aklınıza hosting paketi kapsamında hangi servis geliyorsa bunların tamamı hakkında Alastyr Destek Ekibinden 7/24 destek alabilirsiniz.

web hosting

Hosting Paketi Türleri Nelerdir?

Hostig paketleri projelerin alt yapısı ve kullanım amaçlarına göre farklı türlere ayrılırlar. Bu web hosting planları, daha fazla trafik, daha çok web sitesi, müşteri yönetimi ya da e-posta hesap ihtiyaçlarına göre optimize edilerek, sunucu kaynakları bu ihtiyaçları tam olarak karşılamak üzere oluşturulmuştur. Peki nedir bu paketler ve özellikleri nelerdir? Şimdi birlikte inceleyelim…

Sınırsız Hosting

Sınırsız hosting paketleri en çok arz edilen bunun karşında kullanıcılar tarafından en çok talep gören paketlerin başında geliyor. Bu hosting planları özellikle sınırsız sayıda web sitesi açmak isteyen kullanıcıların tercih ettiği bir servistir. Trafik, Disk, RAM ve E-Posta gibi kaynakları sınırsız olarak sunulsa da adil kullanım koşulları çerçevesinde bazı kuralları bulunmaktadır.

Sınırsız hosting paketleri SSD storage teknolojisine sahip cloud sunucularda barındırılır. Hızlı ve güvenli bir alt yapısı bulunur. Her türlü içeriğe ve amaca uygun web siteleri limitsiz hosting paketleri ile yayınlanabilir. En uygun hosting fiyatları ve maliyetlerine sahiptir. Özel amaçla kullanılan hosting paketlerine göre fiyat olarak ekonomiktir.

Linux ve Windows hosting seçimi yapabilirsiniz. İşletim sistemi seçimine göre cPanel ya da Plesk Panel’e ücretsiz sahip olabilirsiniz.

hosting

WordPress Hosting

WordPress Hosting paketleri, şuan dünyada milyonlarca web sitenin alt yapısını oluşturan, dünyanın en çok tercih edilen hazır web sitesi uygulaması WordPress için özel olarak optimize edilir. WordPress, yazılımı, altyapısı ve kullanımı açısından özel bir yapıya sahiptir. Özellikle “Bileşenler ve Eklentiler” WP’in yüksek kaynak kullanmasına neden olabilmektedir. Sunucular konfigre edilirken, tüm bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur ve buna göre kaynaklar ayrılarak, özel yazılımlar ile performans odaklı bir yapı oluşturulur.

WordPress hosting paketleri Linux işletim sistemine sahip olup, cPanel ile kontrol edilmektedir. Sitelerin performansını arttırmak ve SEO çalışmalarına katkı sağlamak için LS Cache eklentisi ücretsiz olarak sunulur. Softaclous ile sadece WP değil diğer açık kaynak kodlu hazır web sitesi ve uygulamaları tek tıkla kurabilirsiniz.

Bu paketlerde standart SATA disler yerine, çok daha yüksek okuma yazma özelliğine sahip SSD diskler kullanılır. Hatta bir adım daha ötesinde, kullanıcılarına maksimum performans sunmak isteyen web hosting firmaları daha kurumsal seviyede performansa sahip nVME SSD donanımlarını tercih etmektedir.

Sunucu kaynakları standart hosting paketlerine göre çok daha yüksek olduğundan, fiyat olarak da bir miktar farklılıklar bulunur. Eğer başarılı bir WP site hayal ediyorsanız kesinlikle WP hosting paketlerine göz atmalısınız.

Reseller Hosting (Bayi Hosting)

Reseller hosting paketleri, yapı itibari ile diğer hosting paketlerinden daha farklıdır. Sunucu alt yapısı mantık olarak aynı olsa da kullanım amacı ve yönetim şekli bu paketi oldukça farklı kılıyor. Bayi hosting genelde ajanslar, webmaster’lar ve yazılım şirketleri tarafından tercih edilir. Bunun nedeni çok fazla müşteriye sahip firmaların, müşterilere özel paneller verilebiliyor olmasıdır. Ayrıca reseller hosting ile kendi hosting firmanız gibi özelleştirilmiş paneller hazırlayabilirsiniz.

Mail Hosting

Adından da anlaşılacağı gibi sadece e-posta yönetimi yapmak isteyen kullanıcılara özel hazırlanmış hosting paketlerindir. Mail hosting ile ihtiyacınız olan sayıda e-posta hesabı oluşturabilir, mail trafiğinizin durumuna göre disk seçimi yapabilirsiniz. Özellikle işletmeler için önemli ve kritik öneme sahip bir servistir. Mail hosting fiyatı seçeceğiniz disk boyutu ve e-posta adedine göre değişecektir.

Hosting Firması Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Hosting satın almak için yapacağız ilk iş kaliteli hosting hizmeti sunan bir firma seçmektir. Hosting firması, projelerinizin devamlılığı ve güvenliği için en önemli seçimdir. Sunucu alt yapısı, güvenliği, hosting fiyatları, destek kalitesi, kontrol panelin kullanımı ve hosting firmasının güvenilir bir marka olması dikkat edilmesi gereken bir konudur.

  • Kaç Yıllık Firma?: Seçeceğiniz hosting firmasının kaç yıldır sektörde hizmet veriyor olduğuna bakmak güven açısından karar verici bir unsudur. Kesinlik kazandırmaz ama tercihinize yön verir.
  • Kaç Müşterisi Var?: Bu durumda yine bir firmanın kaliteli hosting hizmeti sunduğunu göstermez ama güvenilirlik konusunda fikir verir.
  • Hakkında Nasıl Yorumlar Var?: Hosting firma seçiminde kararınızı doğrudan etkileyecek bir detaydır. Forumlarda, sosyal medyada ve diğer sitelerde hosting firması hakkında ne kadar yorumlar var? bu yorumların kaçında kullanıcılar memnun ve tavsiye ediyor?
  • Nasıl Destek Veriyor?: Özellikle çalışma saatleri belli olmayan yazılımcılar ve webmaster’lar için en önemli konu bu. Seçeceğiniz firma 7/24 destek veriyor olması işlerinizin hızlı şekilde tamamlanmasını ve yaşanabilecek olası sorunların kısa sürede ortadan kaldırılmasını sağlar.
  • Yer Sağlayıcı Belgesi Var mı?: Yer sağlayıcı belgesi BTK tarafından firmalara verilen ve hosting işini resmi olarak yaptığını gösteren belgedir. Bu belgeye sahip olmayan firmalar, sitenizin geleceği için tehlikeli durumlar yaratabilir.
  • Ne Kadar Aktif Bir Firma?: Sosyal medya hesapları aktif, blog ve destek kütüphanesinde güncel içerikler yayınlayan, e-posta ya da SMS ile önemli anlarda bilgilendirmeleri eksik etmeyen hosting firmaları her zaman bir adım öndedir.

Hosting Terimleri Hakkında da Biraz Bahseder misiniz?

Hosting servisleri hakkında temel noktaları ele aldık, sıra geldi sektörde en çok kullanılan hosting terimlerinin neler olduğunu incelmeye. Eğer internet dünyasında aktif olarak yer almak, büyümek ve sitelerinizi geliştirmek istiyorsanız bu terimlere hakim olmanızda fayda var.

  1. Trafik: Sitenize gelecek olan ziyaretçi ve oturum miktarını belirler.
  2. CPU: Her hosting paketi için paylaşımlı sunucuda bir şlemci miktarı ayrılır. Sitedeki veritabanı sorguları ve trafik CPU kullanımına etki eder.
  3. Subdomain: Alt siteleri subdomain ile oluşturabilirsiniz. www.alastyr.com ana site, blog.alastyr.com ise subdomain’dir.
  4. cPanel: Özellikle Linux işletim sistemine sahip hosting paketleri için dünyada en çok tercih edilen kontrol panelidir.
  5. Plesk Panel: Genellikle Windows işletim sistemine sahip hosting paketlerinde bulunan hosting kontrol panelidir.
  6. SSD Disk: Yeni sayılabilecek bir disk teknolojisidir. Eski Sata disklere oranlara daha hızlı verileri okur. Ayrıca çok daha uzun ömürlü ve güvenlidir.
  7. Domain (Alan Adı): Sitenizin internetteki adresidir. www. diye başlar .com, .net, .org gibi uzantılarla biter. Kayıt süresi boyunca sitenize özeldir. Başkası satın alamaz.
  8. Yedekleme (Backup): Hosting paketinizde yer alan tüm verilerin belirli periyotlarla yedeklenmesidir. Siteniz silinir ya da başka bir sorun olursa en son yedeği geri yükleyebilirsiniz.
  9. FTP: Sitenizi çalıştıran tüm dökümanların yer aldığı klasörler ve dosyalar FTP üzerinden yönetilir.
  10. MySQL ve MSSQL: Veritabanı çeşitleridir. MsSQL ile Windows tabanlı projeleri çalıştırırken, MySQL ile açık kaynak kodlu projeleri yayınlayabilirsiniz.
  11. SSL: Web siteleri için güvenlik protokolüdür. Gerçekleşen işlemlerin şifrelenmesi sağlar.

Hosting SEO Performansına Etki Eder mi?

Doğrudan etkisi vardır. Google’ın son güncellemelerde öne çıkarttığı kriterlerden biri performanstır. Sitenizin en hızlı ve kesintisiz olarak yayınlanıyor olması Google’ın da hoşuna gidecek ve sitenizi ödüllendirecektir. Ziyaretçiler sitenize ilk geldiğinde hızlı bir şekilde siteye ulaşabiliyor, diğer sayfaları gezebiliyorsa bu Google için oldukça güzel bir deneyimdir ve ödülü sıralamalarda ilk sıralardır.

cPanel ya da Plesk Kullanmak Şart mı?

Eğer seçtiğiniz hosting firmasının kendi kontrol paneli gelişmiş özelliklere sahip ise buna gerek yoktur. Alastyr hosting kontrol paneli web sitesi yönetiminde kullanıcıların ihtiyacı olabilecek bir çok özelliğe sahiptir ve yeteneklerini her geçen gün geliştirmeye devam ettirmektedir.

Web Sitesi Açmak İçin Yazılım Bilmek Gerekiyor mu?

Gelişen web teknolojileri sayesinde artık bir yazılımcıya ihtiyacınız yok. Yakın zaman kadar başlangıç seviyesinde web siteleri yapılmasına olanak sağlayan “Hazır Web Sitesi” araçları artık ürün yönetimi yapabileceğiniz e-ticaret siteleri için bile uygun yeteneklere sahip. Siz de kolay site kurulumu yapabileceğiniz bir hazır site hosting sahibi olarak yalnızca bir kaç saatte kendi sitenizi kurabilirsiniz.

Hazır site araçları öyle kolay çalışır ki, içeriğinize uygun yüzlerce temadan birini seçip, sürükle/bırak yöntemiyle sitenizi oluşturabilir ve içeriklerinizi girerek yayına alabilirsiniz. 3-4 basit adımda siz de profesyonel bir görünüme sahip internet sitesi kurabilirsiniz.

hazır site hosting

Hosting Alırken Başka Hangi Servisleri Alabilirim?

Hosting paketi tek başına bir proje oluşturmak için yeterli değildir. En azından bir alan adına sahip olmanız gerekmektedir. Hosting satın alma işlemleri sırasında, paketinize tanımlanacak olarak bir domain belirlemeniz istenir. Eğer bir domain sahibi iseniz bunu yazarak satın alma işlemini tamamlayın. İlk defa web hosting alıyorsanız ya da alan adınız yoksa yeni bir domain kaydetmelisiniz.

Ayrıca, zorunlu gibi görünmese hem güvenlik hem prestij hem de SEO için bir SSL sertifikasına sahip olmalısınız. SSL sertifikası türlerine göre ihtiyacınıza özel bir sertifika seçerek sitenize kurabilirsiniz. SSL kurulumu hakkında tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Hosting Paketi Artık Yetmiyor Ne Yapabilirim?

Web projelerinizi yayına alırken ilk etapta bir hosting paketi tercih etmiş olabilirsiniz. Ancak siteniz geliştikçe ve ziyaretçi sayısı artmaya başladıkça web hosting servisleri projeniz için yeterli olmayacaktır. Bu durumda, daha yüksek kaynaklara ve özel yapılara sahip web barındırma servisleri tercih etmelisiniz. En doğru zamanda ve doğru servise geçiş yapmak hem performans hem de maliyet açısından avantaj yaratacaktır.

  • Cloud Server (Bulut Sunucu): Fiziksel bir sunucunun sahip olduğu kaynakları üçüncü parti uygulamalar ile sanallaştırarak oluşturulur. Aynı fiziksel sunucu içinde onlarca farklı bulut sunucu oluşturulabilir. Kaynakları sanal, performansı fiziksel kadar yüksektir. Ayrıca en güvenilir, performanslı ve uygun fiyatlı sunuculardır.
  • Fiziksel Sunucu: Adından da anlaşılacağı üzere kasası, donanımları ve sahip olduğu tüm kaynakları fiziksel olarak hazırlanmış ve sadece bir kullanıcıya özel hizmet veren sunuculardır. Dedicated server olarak da adlandırılan bu sunuculardır.
  • VDS Server: Fiziksel bir sunucunun kaynaklarının bölünerek yine fiziksek bir sunucu gibi yönetilmesini sağlar. Açılımı Virtual Dedicated Server’dır ve Türkçe olarak Sanallaştırılmış fiziksel sunucu olarak isimlendirilir. Gelişen cloud teknolojisi sonrası popülaritesini kaybetmiştir. Ancak hala tercih eden kullanıcılar bulunmaktadır.


Write a comment