WordPress, PHP ve MySql kullanılarak hazırlanmış bir CMS yani içerik yönetim sistemidir. 2001 yılında geliştirilmeye başlanan GPL lisanslı WordPress, B2/cafelog projesinin devamı olarak kabul edilir.
Google tarafından çok hızlı indexlenmesi, kullanım kolaylığı, açılış hızı, esnek yapısı ve on binlerce farklı ara yüze sahip olmasıyla kendi alanında lider konumda olan WordPress, sadece bir blog sistemi değil, her türlü içeriğin düzenlenip yayımlanabileceği açık kaynak kodlu bir web yazılımıdır. Açık kaynak kodlu olması sebebiyle de her kullanıcı kendi ihtiyaçları doğrultusunda arayüzler ve eklentiler üretip kullanabilmektedir.
7 Mayıs 2015’te yapılan son güncelleme ile WordPress üzerine yeni ortam düzenlemelerinden ses ve video çalma listelerine, canlı bileşen önizlemelerinden galeri önizlemesine kadar birçok yeni özellik eklenmiştir.
WordPress Türkçe
WordPress 2.0.1 sürümüne kadar kullanıcıları tarafından hazırlanan Türkçe dil dosyaları kullanılıp geliştirildi. Mayıs 2006’da 2.0.2 sürümü ile ilk Türkçe WordPress paketi kullanıcılara sunuldu. Bu tarihten sonraki tüm sürümler için Türkçe paket hazırlanıp güncellendi.
WordPress Kurulumu
WordPress’i kurmak bir haylı kolaydır. Öncelikle buradaki adresten wordpress’in son sürümünü indirin.
İndirdiğiniz sıkıştırılmış dosyayı Winrar veya Winzip türü bir programla açın.
Çıkan dosyaları FileZilla tarzı bir FTP programı kullanarak sitenizin ana dizinine atın. Yani linux’da public_html klasörü içine, windows’da ise httpdocs klasörü içine dosyaları atın.
Daha sonra yeni bir veritabanı oluşturup bilgileri bir köşeye not edin. (db ismi, db kullanıcı adı ve şifresi)
Tarayıcınızın adres satırına site isminizi girin.
Kurulum otomatik olarak başlayacak. Ekrandaki yönergeleri izleyerek kurulumu tamamlayın.